Ugrás a tartalomhoz

Nálatok kik markolják fel az agrártámogatásokat?

Egy évtizede dolgozzuk fel a nyilvános adatokat arról, hogyan támogatja hazánk a mezőgazdaságot hazai és uniós forrásokból. Ez alapján évről-évre bemutatjuk, kik a magyar agrárium legerősebb szereplői. Egy év tekintetében is tekintélyes adatbázisról van szó, több százezer sorral, melyből először 2016-ban készítettünk keresőt. Most ezt frissítettük, így települési szintre vagy nevekre szűrve 2010-től egészen 2020 első félévéig tudjuk megmutatni, hol mely cégek és magánszemélyek kapták a legtöbb agrártámogatást. Keress rá szülőfalud, Felcsút vagy bármely magyarországi település gazdáira és találd meg a helyi TSZ-t, a földesurakat, vagy önmagadat a nagy képben!

Érdekel, kik a legnagyobb mezőgazdasági gazdálkodók a településeden, vagy a szülőfaludban? Kinek van a legtöbb földje és ezzel párhuzamosan sokszor komoly gazdasági hatalma a településeden? Az alábbi interaktív infografikán település és támogatott (személy vagy cégnév) alapján, éves bontásban keresheted meg, ki, hol és mennyi agrártámogatást kapott.

Válaszd ki a legördülő menüt és kezd begépelni a keresett helység/(cég)nevet. Az azonos névvel, de különböző címmel szereplő támogatottak azonos színnel, de külön szerepelnek az ábrán.

Figyelem! Félreértés ne essék, a támogatásból való részesülés nem jelenti azt, hogy valaki oligarcha. Egy adott településen a kimagaslónak tűnő, de valójában néhány százezres-milliós támogatás minden valószínűség szerint tisztességes, nagyobb területet művelő gazdát rejt. A nyilvános adatok kezelhetőbb közzétételével őket semmiképpen nem szeretnénk rossz színben feltüntetni! Ha az agráriumról a sajtóban megjelent visszaélésekre vagy kíváncsi, vagy rákeresnél, szerepel-e közpénzes-korrupciós sztorikban az ábrán szereplő személy, sajtóadatbázisunkat ajánljuk.

Egy kiugró érték azt is jelentheti, hogy a helyi földek után a támogatás más települések gazdálkodóihoz vándorol. Egy adott településnél az ott bejelentett magánszemélyek, cégek támogatásai, nem pedig az ottani földek, jószágok alapján járó támogatás látható. Példaként: Felcsútra több támogatás kerül, mint amennyi pusztán a helyi gazdálkodásért járna, mivel Mészáros egyik nagy agrárcége itt székel.

A kereső alapjául a Magyar Államkincstár honlapján elérhető támogatási adatbázis szolgál, az ábra 2021 december végéig tartalmazza a támogatásokat. Itt a területalapú vagy az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az egyéb tényleges mezőgazdasági tevékenység után járó támogatásokon túl megtalálhatóak az egyéb vidékfejlesztési célú támogatások is.

Ez az ábra nemrég megjelent agrárelemzésünkből származik, azt mutatjuk meg rajta, mely településeken vannak a toplistás zöldbárók cégei – ezekre a fenti keresővel is rákereshetsz. A politikai-gazdasági hírek számos szereplője lelhető fel Felcsútra vagy Alcsútdobozra keresve. A Tiborcz-családnak Csabdin vannak érdekeltségei, a magyar agrárkirály-bankár Csányi Sándor tucatnyi cége közül a legnagyobb támogatott pedig bólyi székhelyű. Agrárelemzéseink rendszeres résztvevője a Bódi-család, a hajdúsági oligarchák uradalmának központja Tedej. Arra is rákereshetünk, hogyan futott a szekér az Index videójában bemutatott somogyi „olihargának”, aki Bábonymegyerben gazdálkodik. Kiugró értéket találunk Simonka György falujában: az 500 fős Pusztaottlakára milliárdok érkeztek, épp ezek a támogatások azok, amiért Simonka bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásért áll bíróság elé. Támogatottra keresve megtalálhatjuk, például hol és mennyi agrártámogatást kapott Lázár János. Ha érdekességre bukkansz, írd meg nekünk kommentben!

Kutatásainkkal rendre azt hangsúlyoztuk, hogy a támogatások nagy része kevesek kezében összpontosul: Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és a legnagyobb agrároligarchák cégbirodalmait be is mutatjuk. Látszik azonban, hogy rajtuk kívül még hány gazdálkodót és hány családot érint az agrártámogatások kérdése. A választások előtt az agrárium sorsa nem tűnik központi témának, pedig éppen ezek a strukturális összefüggések és alternatív víziók tudnának igazán értelmet adni az adatsornak. Nem csekélység, több tízezer emberről és több százmillió forintról van szó. Nem ritka, hogy egy-egy településen az önkormányzat éves költségvetésével vetekszik a helyben kiosztott teljes támogatás összege: egy alföldi falu esetében olykor milliárd forintos is lehet ez a pénz! Ezzel az agrártámogatás sok helyütt a szociális juttatások (pl. nyugdíj) mellett a legfontosabb újraelosztási csatorna és bevételforrás a településen. Jó keresgélést!