Ugrás a tartalomhoz

Még nem történt meg az oligarchacsere az agrártámogatásoknál

Idén is megvizsgáltuk, hogy kik osztoztak az agrártámogatásokon. A 2015-ben bevezetett új támogatások, szabályok egyelőre nem tették sokkal igazságosabbá az elosztási rendszert: ismét a felső 10% kapta meg a támogatások 76%-át, míg a támogatások 12 százalékán osztozott a pályázók 80%-a. Látható azonban, hogy elkezdődött a politika-közeli játékosoknál az átrendeződés. Simicska Lajos 32%-kal kevesebb, Mészáros Lőrinc köre 65%-kal több támogatást kaparintott meg, mint egy évvel korábban.

agrar_distr_2015
Infogram

Habár az agrártámogatások eloszlásán nem látszik lényeges változás, a felső 10 százalék összetételében jelentős átalakulások történtek az elmúlt évekhez képest. A korábbi évek nagygazdáinak területalapú támogatása jelentősen csökkent, miközben új oligarchák vannak születőben; Mészáros Lőrinc jelentős támogatásokhoz jutott és más, a miniszterelnökhöz közel álló személyek is láthatóan gyarapodtak, pedig a tavalyi földprivatizáció hatása még nem is látszik az adatokban.

a felső 10% által elnyert agrártámogatások – 2015
Infogram

Tájkép

A 2015-ös évben az átutalt agrártámogatások összege 771.580.038.089 forint volt (ez hozzávetőlegesen 15 000 John Deere vagy 20 000 Belarusz traktor ára), ennek a 78,75 százaléka (607.586.084.995 forint) uniós forrásból érkezett. A teljes összegnek 38,7 százaléka területalapú támogatásként került kiosztásra, ami hektáronként nagyjából 45.000 forintot jelent (tavaly ez az összeg hektáronként 69.000 forint volt).

Miért csökkentek a területalapú támogatások?

Az egységes területalapú támogatások (SAPS) kerete a korábbi év felére csökkent a 2015-től életbe lépő újfajta támogatáselosztási irányzat miatt. A fennmaradó részt más közvetlen támogatások adják, amelyek közül a legjelentősebb (30 százalék), a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése céljából bevezetett zöldítés jogcímen igényelhető. A “zöld” komponens különböző feltételeket ír elő a gazdálkodók számára, amelyek között szerepel a növények diverzifikálása, az állandó gyepek és az ökológiai célterületek fenntartása. A szintén 2015-ben bevezetett degresszió miatt 1200 hektár fölött nem jár SAPS támogatás, vélhetően ez okozta a legnagyobb kiesést a nagygazdáknak (részletek a tavalyi elemzésünk végén).

A legnagyobbak

2015-ben a legnagyobb területalapú támogatást besöprők listáján továbbra is prominens helyen vannak az egyes személyekhez köthető cégcsoportok tagjai. A lista élén a Csányi Sándorhoz tartozó Bólyi Zrt. áll közel fél milliárd forinttal. A tíz legnagyobb közé tartozik még a Simicska-Nyerges féle Lajta-Hanság Zrt. (380 millió forint), a szintén Csányi Dalmandi Zrt. (322 millió forint), a Mádl István féle Agroprodukt Zrt. (316 millió forint) és a Dorogi Árpád irányította Mezőfalvai Zrt. (292 millió forint). Összességében azonban Leisztinger Tamáshoz köthető cégek nyertek idén a legtöbb agrártámogatást, bár a dobogós helynek nem sokáig örülhet.

Leisztinger Tamás érdekeltségei és támogatások

Leisztinger uradalmában beállt leglátványosabb változás, hogy az irányítása alá tartozó társaságok közül többet papíron más személyek birtokoltak. A cégek egy része a belvárosi ingatlanüzletekben is érintett Studio-V Kft.-hez került 2014 végén. A Studio-V Leisztinger MSZP-s élettársa Tüttő Kata édesanyjának, Oláh Zsuzsannának a többségi tulajdonában van. A cégek egy másik része, az Elza-major Kft. jogutódjai a kikerültek ugyan a Forrás Nyrt. tulajdonából, ám azok is Leisztinger környyezetében maradtak a 2015-ös támogatások elosztásánál. Az MSZP közeli oligarcha pozíciója azonban gyengülni fog 2016-ban, hiszen cégeinek egy részét Garancsi István köre vásárolta fel. A tavalyihoz képesti jelentős növekedést egyébként nagyrészt a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. által elnyert egyéb támogatások okozták.

Csányi Sándor érdekeltségei és támogatások

Támogatásokban ugyan (még) nem látszik, de a Csányi agrárbirodalom legnagyobb változása, hogy 2015 közepén megszerezték a Kite Zrt.-t. Másik lényeges változás, hogy csak közel fele annyi területalapú támogatás jutott számukra 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségei és támogatások

A Simicska birodalom támogatásainál jelentős visszaesés mutatkozik, ennek a támogatási rendszer átalakulása lehet az oka. Az Orbán-Simicska háborúnak a következményei, illetve, hogy mennyi földet veszített a Fidesz egykori pénzügyi vezetője majd csak jövőre fog meglátszódni a támogatások összegén. A Simicska-Nyerges cégháló szerkezete nem változott a tavalyihoz képest, és strómankodásnak sem leltük nyomát.

A leghíresebb oligarchák mellett idén is jelentős támogatásokhoz jutottak a korábbi évek nagygazdái is. Alábbiakban az ő céghálóik láthatóak.

Bódi család érdekeltségei és támogatások
Dorogi Árpád és Helmut Gsuk érdekeltségei és támogatások
Mádl István érdekeltségei és támogatások
A Harsányi család és a Hód-Mezőgazda ZRt. érdekeltségei és támogatások

Az adatokból egyértelműen kiolvasható, hogy a legnagyobb gazdák támogatásai jelentősen visszaestek. Ez persze korántsem meglepő fordulat, már tavaly írtunk róla, hogy a területalapú támogatások elosztásának megváltoztatása csökkenteni fogja az 500 legnagyobb gazdálkodó bevételeit. Ezzel párhuzamosan az új oligarchák térnyerése is jól látható. Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. 2012-ben még csak 29 millió forintot, 2015-ben már 316 millió támogatásban részesült. Mészárosék gazdagodása a másik felcsúti nagybirtokos család támogatásaival összehasonlítva is jelentősen növekedett. Amennyiben Leisztinger Tamás egykori cégei is ezt a kört gyarapítják, 2016-ban még látványosabb növekedés várható.